Premierul Viorica Dăncilă a declarat că trebuie găsite soluții legislative pentru votul în diaspora, cum ar fi introducerea votului electronic, în contextul cozilor care care s-au format la secțiile organizate în străinătate, duminică la alegerile europarlamentare.
„Am spus că am cerut o analiză. MAE a și început această analiză să vedem ce s-a întâmplat și am spus că vom lua măsuri radicale. Să reglementăm inclusiv prin legislație. Votul electronic, votul prin corespondență”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul CEx al PSD.
Întrebată cum de PSD a decis propunerea lui Titus Corlățean, în condițiile în care acesta a demisionat în urma scandalului legat de organizarea votului în Diaspora la alegerile prezidențiale din 2014, premierul a răspuns: „Nu cred că e o problemă. În portofoliul pentru parteneriat strategic nu are nicio legătură cu votul din Diaspora. Ce legătură au cele două portofolii. Unde se duce Titus Corlățean este pe parteneriat strategic. Nu putem spune că nu are experiență pe externe. Așa dacă încercăm să găsim o legătură între ele, eu spun că nu există”.
Șeful Executivului a anunțat și deciziile Comitetului Executiv pentru propunerile în Guvern: Vicepremier- Titus Corlățean Ministerul Justiției- Ana Birchall Ministerul Fondurilor Europene- deputatul PSD Brașov, Roxana Mînzatu Ministerul Românilor de Pretutindeni – Natalia Intotero.
Anterior, la finalul Biroului Permanent Național al PSD, Dăncilă afirma că responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat la votul de duminică din străinătate, când mii de români nu au putut vota deși au stat 7-8 ore la coadă, trebuie să plece acasăm, fie că este vorba despre ambasadori sau consuli.
Teodor Meleșcanu și-a cerut scuze, luni, față de românii din diaspora care nu au putut vota la alegerile europarlamentare și referendum din cauze cozilor care s-au format la urne. El a spus că a cerut o anchetă în statele unde au fost problemă, iar MAE a început o analiză de urgență a situației.
La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, mii de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române. Mulți dintre ei, printre care și fostul ambasador Mihnea Motoc, au plecat acasă fără să voteze.